COV Haarlem brengt koninklijke klanken uit Engeland
Wie de muziek wil horen die hoogst waarschijnlijk zal klinken tijdens de kroning van Charles III op 6 mei kan op 21 oktober alvast terecht bij COV Haarlem.
Het koor brengt dan als onderdeel van een Engels programma de korte maar monumentale hymne ‘Zadok the Priest’ van Händel.
Toen George II in 1727 zijn plotseling overleden vader George I opvolgde stond hij erop dat Händel de muziek voor de kroning zou schrijven. De van oorsprong Duitse componist had in Londen laten horen hoe goed hij voor een koor kon schrijven.
En gelukkig had hij net de Engelse nationaliteit verworven, want het schrijven van de muziek voor officiële aangelegenheden was voorbehouden aan Britse staatsburgers.
De aanwezigen op 4 oktober 1727 in Westminster Abbey waren danig onder de indruk van Händels imposante en plechtige muziek. Niet minder dan 160 instrumentalisten en 40 zangers telden ze. En zo iets “groots” en “subliems” hadden ze nooit eerder gehoord. Sindsdien is er geen Britse monarch meer tot koning gezalfd zonder de klanken van Händels ‘Zadok the Priest’.
COV Haarlem heeft nog meer koninklijke muziek op het programma staan. Want Händel schreef ook zijn ‘Dettingen Te Deum’ voor George II. De koning en zijn bondgenoten hadden in juni 1743 bij het Duitse plaatsje Dettingen het Franse leger verslagen. Om de terugkeer van de vorst naar Engeland te vieren klonk vijf maanden later Händels feestelijke muziek tijdens een speciale dienst in de Chapel Royal in Londen. De glorieuze rol van de trompetten onderstreept het martiale karakter van het stuk.
Ook indrukwekkend maar heel anders van toon is het ‘Stabat Mater’ van Karl Jenkins.
De uit Wales afkomstige componist maakte aanvankelijk naam als jazzmusicus, onder andere als lid van de band Soft Machine. Later legde hij zich toe op het schrijven van grootschalige religieus getinte stukken voor koor en orkest. Voor zijn versie van het ‘Stabat Mater’ vulde hij de oorspronkelijke 13de-eeuwse Latijnse tekst aan met ander materiaal. Zo voegde hij een gedicht van zijn vrouw Carol Barratt toe maar ook een fragment uit het ruim 4000 jaar oude Gilgamesj-epos. Ook muzikaal is zijn stuk een amalgaam van verschillende stijlen en culturen. Oosterse klanken versmelten met klassieke Westerse tonen, grootse filmische gedeelten vol ritmische energie staan naast meer intieme passages. In 2010 werd Jenkins op Windsor Castle door koningin Elizabeth in de adelstand verheven, zodat ook deze muziek wel ‘koninklijk’ genoemd mag worden.
Solisten, COV Haarlem en het Promenade Orkest o.l.v. Piet Hulsbos met werken van Händel en Jenkins, op vrijdag 21 oktober om 20.00 uur in de Philharmonie in Haarlem.